lunes, 18 de mayo de 2015

Decàleg de coses que m’agradaria fer en classe com a educador

En la classe de hui, Víctor ha mencionat que ens ha faltat temps per a aprofundir en el tema que estem veient (canvi educatiu i l’ètica professional) i que li agradaria haver fet una activitat en la qual s’hauria d’elaborar un decàleg de coses que ens agradaria fer a classe com a educadors.


Encara que no ho he experimentat bé, la professió d’educador o professor pareix que requereix molta exigència i dedicació, no obstant això si en un futur em dedicara a açò, m’agradaria que les següents coses passaren en cada una de les meues classes:

1. Aprendre dels meus alumnes. Sempre s’aprèn dels alumnes si hi ha una bona interacció, a més m’agradaria ser curiós sobre altres assignatures i per a això els preguntaria coses.

2. Ensenyar educant. Un docent és molt més que un transmissor de coneixements i per a això invertiria el temps que fóra necessari per a ensenyar i transmetre valors com la dignitat, cooperació, respecte o solidaritat.

3. Mantenir sempre contacte visual amb els alumnes. Pense que així es transmeten moltes coses implícitament com seguretat, comoditat o empatia.

4. Fer o dir alguna cosa fora de la normalitat. Preparar algun acte sorpresa o fer alguna cosa perquè es riguen serien algunes opcions. No fer sempre el mateix, canviar de tant en tant alguna cosa.

5. Fer als alumnes segurs, còmodes i protagonistes. Que puguen opinar, fer i dir el que pensen sense gens de por. Que es senten segurs de si mateixos.

6. Estar sempre disponible per a ajudar-los. D’aquesta manera si tenen algun problema i els aconsellem o els ajudem podrem millorar la nostra relació amb ells i crear un millor clima.

7. Motivar als alumnes. Crear expectatives sobre el que estem estudiant o sobre la matèria que s’imparteix a classe de manera que ho vegen com a una oportunitat i algo valuós per al seu futur.

8. Admetre errors i rectificar. Ningú és perfecte i tots cometem errors, m’agradaria saber reconèixer-los i rectificar si fos necessari per a millorar l’educació.

9. Fer bromes. Pense que d’aquesta forma podem també ensenyar als alumnes a riure’ns amb la gent i no de la gent. A més s’afavoreixen les relacions entre alumne i professor al rebaixar tensions.

10. Finalitzar les classes amb un vídeo. Pense que cal aprofitar-se de la tecnologia que disposem hui en dia i a més acabar d’una forma on els alumnes tinguen una recompensa per allò que han fet durant tota la classe. El vídeo no hauria de massa llarg, d’uns 2 o 3 minuts com a màxim.

L’educació és molt important i pense que seguint aquest decàleg les classes serien molt més còmodes, no sols per a mi sinó també per als alumnes. També pense que ajudarien a formar millor als alumnes de cara al futur, ja que es transmetrien els coneixements, valors i actituds per a poder funcionar millor en la nostra societat.

Vosaltres que opineu?

3 comentarios:

  1. Molts dels punts que as anoment em semblen que també m'agradaria aplicar-los diàriament a les meves classes. Pot ser modificaria algún d'ells com per exemple, el del video, pense que pot arribar a ser útil, pero sempre i quan aquests videos estiguessin relacionats directament en el realitzat a la sessió.
    També et volia sugerir afegir donar autonomia als alumnes per tal de que experimenten per si mateixos, com pot ser mitjançant l'aplicació d'ambients d'aprenentatge.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Molt bons suggeriments. M'ha faltat especificar que els vídeos estiguessin relacionats amb els continguts impartits a classe, eixa era la idea. Respecte a l'autonomia dels alumnes, és una cosa que quan he fet l'entrada no m'ha vingut al cap i pensant-ho bé crec que seria interessant com tu dius.

      Eliminar
  2. M'agradat mot el teu decàleg (el punt 8 és fatàstic!), excepte el punt 10. No soles per que ho veig clar (per què un vídeo? UN vídeo en el pati?), sino perque u espera que lúltim punt sevixca de cloenda, o reculla el més important.

    ResponderEliminar